シラバス情報

科目授業名称(和文) Name of the subject/class (in Japanese)
応用生物科学演習2A (中島)
科目授業名称(英文) Name of the subject/class (in English)
Seminars in Applied Biological Science2A (中島)
授業コード Class code
996E548
科目番号 Course number
64GRRES609

教員名
西浜 竜一、中島 将博
Instructor
Masahiro Nakajima, Ryuichi Nishihama

開講年度学期
2024年度前期
Year/Semester
2024 First Semester
曜日時限
木曜2限
Class hours
Thursday 2nd period

開講学科・専攻 Department
創域理工学研究科 生命生物科学専攻

Department of Applied Biological Science, Graduate School of Science and Technology
単位数 Course credit
1.0単位
授業の方法 Teaching method
演習

Seminar
外国語のみの科目(使用言語) Course in only foreign languages (languages)
-
授業の主な実施形態 Main class format
① [対面]対面授業/ [On-site] On-site class

概要 Description
この授業は、タンパク質を分子レベルで探求する専門研究分野であるタンパク質科学(生化学、構造生物学、タンパク質工学など)を理解するための専門知識と専門技術,科学的な思考力、プレゼンテーション能力を習得するため、定期的なゼミでの研究の進捗報告と議論、原著論文にある最新研究の紹介と議論を行う。

This course is designed to provide students with specialized knowledge and skills to understand protein science (biochemistry, structural biology, protein engineering, etc.), which is a specialized research field that explores proteins at the molecular level, as well as scientific thinking ability and presentation skills. In this course, students report and discuss their research progress in regular seminars, and introduce and discuss the latest research in original papers.

目的 Objectives
この授業は、専門研究における問題設定、解決のための実験の計画、実験結果の捉え方などの専門性を高めることで、タンパク質科学の専門的な知識と思考力を養うことを目的とする。

This course aims to cultivate the expertise and thinking ability required in molecular protein science research by increasing expertise such as setting problems, planning experiments for solving, and understanding experimental results.
到達目標 Outcomes
進捗報告会や原著論文紹介において積極的に質疑応答と議論を行うことを通して、タンパク質科学、構造生物学分野における基礎知識、思考力、プレゼンテーション能力を向上させることができる。

Students will be able to improve their basic knowledge, thinking and presentation skills in the field of protein science and structural biology through active question and answer sessions and discussions in progress reports and original paper introductions.


卒業認定・学位授与の方針との関係(学部科目のみ)
リンク先の [評価項目と科目の対応一覧]から確認できます(学部対象)。
履修登録の際に参照ください。
​You can check this from “Correspondence table between grading items and subjects” by following the link(for departments).
https://www.tus.ac.jp/fd/ict_tusrubric/​​​
履修上の注意 Course notes prerequisites
これまでに学んだ関連分野の基礎知識についてよく復習した上で、活発な質疑応答、積極的な討論をする。

Review the basic knowledge of the related field that you have learned so far, and then engage in an active question-and-answer session, and discussion.
アクティブ・ラーニング科目 Teaching type(Active Learning)
課題に対する作文 Essay/ディベート・ディスカッション Debate/Discussion/プレゼンテーション Presentation
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準備学習・復習 Preparation and review
発表者は紹介する論文の内容、自身の研究内容と実験結果をよく整理し、効率的な討論が行えるよう聴き手が理解しやすいプレゼンテーションを準備しておく。

Presenters should organize the content of the research papers that they introduce and experimental results of their study sufficiently and should prepare their presentation in an easy to understand way for efficient discussion.
成績評価方法 Performance grading policy
プレゼンテーションの内容と討論の姿勢によって評価する。

Presentations and attitudes on discussion will be evaluated.
学修成果の評価 Evaluation of academic achievement
・S:到達目標を十分に達成し、極めて優秀な成果を収めている
・A:到達目標を十分に達成している
・B:到達目標を達成している
・C:到達目標を最低限達成している
・D:到達目標を達成していない
・-:学修成果の評価を判断する要件を欠格している

・S:Achieved outcomes, excellent result
・A:Achieved outcomes, good result
・B:Achieved outcomes
・C:Minimally achieved outcomes
・D:Did not achieve outcomes
・-:Failed to meet even the minimal requirements for evaluation

教科書 Textbooks/Readings
教科書の使用有無(有=Y , 無=N) Textbook used(Y for yes, N for no)
N
書誌情報 Bibliographic information
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MyKiTSのURL(教科書販売サイト) URL for MyKiTS(textbook sales site)
教科書および一部の参考書は、MyKiTS (教科書販売サイト) から検索・購入可能です。
https://mirai.kinokuniya.co.jp/tokyorika/​​​

It is possible to search for and purchase textbooks and certain reference materials at MyKiTS (online textbook store).
​​https://mirai.kinokuniya.co.jp/tokyorika/

参考書・その他資料 Reference and other materials
最新の関連研究論文や総説を読んで関連情報を収集すること。
Students should always read the latest relevant research papers and reviews and collect related information.

授業計画 Class plan
タンパク質科学の専門研究のためのゼミを以下のように行う。
第1〜15回で実施する主な内容:
第1回    :タンパク質の機能
第2回    :タンパク質における分子間、分子内の相互作用
第3回    :タンパク質の生産と精製法
第4回    :タンパク質の立体構造の基礎知識
第5−6回  :タンパク質の立体構造の解析(X線結晶構造解析)のための
        タンパク質の結晶化方法
第7−8回  :タンパク質の立体構造の解析の理論
第9−10回 :X線結晶構造解析におけるデータ解析の方法
第11−12回:さまざまなタンパク質の立体構造の解析方法
第13−14回: タンパク質の立体構造の観察と議論
第15回   :到達度評価とタンパク質科学について総合討論

A seminar for specialized research in protein science will be held as follows.
Major contents:
1) Functions of proteins
2) Intermolecular and intramolecular interactions in proteins
3) Production and purification of proteins
4) Basic knowledge of protein structure
5-6) Protein crystallization methods for structural analysis of proteins
(X-ray crystallography)
7-8) Theory of structural analysis of proteins
9-10) Methods of data analysis in X-ray crystallography
11-12) Various methods of analysis of protein structures
13-14) Observation and discussion of protein structures
15) Evaluation of achievement and general discussion on protein science





授業担当者の実務経験 Work experience of the instructor of the class
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教育用ソフトウェア Educational software
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備考 Remarks

授業でのBYOD PCの利用有無 Whether or not students may use BYOD PCs in class
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授業での仮想PCの利用有無 Whether or not students may use a virtual PC in class
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